A la découverte des Contes du Conflent par le Kamishibai

Les classes de CM2, 6emes et 5èmes ont découvert divers aspects de la culture catalane à travers divers ateliers organisés grâce à la participation des membres du Casal del Conflent. L’un d’eux était la découverte des contes du Conflent transmis par le kamishibai (littéralement « pièce de théâtre sur papier ») qui est un genre narratif japonais, (sorte de théâtre ambulant) où des artistes racontent des histoires en faisant défiler des illustrations devant les spectateurs.

 

Des de la seva fundació, el 2012, l ́associació Casal del Conflent treballa sobre un projecte de kamishibai en català destinat a les escoles.

Aquest petit teatre japonès de carrer, manera original de llegir contes als mainatges (i per què no als adults), és fàcil d ́utilització.

Sent els objectius principals de l ́associació l ́encoratjament a l ́ús de la llengua catalana i la promoció de la cultura catalana, el Casal del Conflent ha escollit pouar en la riquesa de la tradició oral local per transmetre als nins i nines d ́avui les històries que els nostres avis contaven a la vora del foc.

Aquests contes del Conflent han estat recollits i adaptats per Didier Payré i han estat posats en imatge per Alexandre David. Els dibuixos es recolzen en fotografies dels llocs, fetes per l’autor, en relació amb el conte, i creen així un pont entre el món real i el món imaginari. Lídia Bousquet, Coleta Planas i Violeta Tubert s’encarreguen de l ́acompanyament pedagògic i de les lectures a les classes i els llocs d ́animació.

Philippe Mosnier, fuster d’art, fabrica els butais de fusta. La impremta Autre Page de Prada assegura la impressió. Ja que aquests contes són d’origen popular, els textos utilitzen una llengua catalana en adequació, en la seua variant rossellonesa.

Kamishibai significa “petit teatre de paper” en japonès. S’utilitzava tradicionalment per explicar les qüestions religioses o polítiques en un temps en què la gent dels pobles no sabia llegir. Ara és una eina per llegir contes a un grup de persones.

Voir BLOG du Collège.